Spośród wszystkich jadalnych kwiatów, najbardziej znany jest kalafior i brokuł. Uprawiając je w ogrodzie, musimy dokonać zbioru w odpowiednim momencie, ponieważ kwiatostany potrafią szybko wybijać. Każdy zna także kwiaty słonecznika, które są nie tylko jadalne, ale także bardzo zdrowe. Jeżeli…
Tag: Ogród od kuchni
Czy uprawa fasoli jest trudna? Jak uprawiać fasolkę samemu?Poszczególne gatunki fasoli różnią się wielkością i barwą, różnią się też składem pierwiastków mineralnych i wartością energetyczną, ale wszystkie zawierają dużo białka roślinnego. W Polsce najważniejsze znaczenie użytkowe mają dwa gatunki fasoli:…
Kto posiada mały skrawek ziemi, na którym nie mieszczą się ani drzewa owocowe, ani krzewy jagodowe, zawsze może posadzić truskawki lub poziomki. W jednym miejscu mogą rosnąć przez kilka lat. Możemy kupić gotowe sadzonki lub uprawiać je od ziarenka. Truskawki…
Dynie możemy uprawiać z rozsady wysiewanej zazwyczaj w połowie kwietnia, lub siać je bezpośrednio do gruntu w drugiej połowie maja. Jest to roślina jednoroczna i ciepłolubna, nieodporna na wiosenne i jesienne przymrozki. Owoce o mocnej skórce to jagody o niesłychanej…
Kiełki uprawiane na parapecie przy pełnym dostępie promieni słonecznych mogą mieć nieco gorzkawy posmak, dlatego najodpowiedniejsze miejsce do uprawy kiełków będzie miejsce mało naświetlone. Nasiona przeznaczone do produkcji kiełków nie powinny być zaprawiane preparatami chemicznymi, zwykle są sprzedawane w opakowaniach…